Social

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Πέρα από την Αφρική...στο ράφι


  Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα πάντα μεγάλη τρέλα με το ζωικό βασίλειο. Η πρώτη μου επαφή ήταν με κάποια μυρμήγκια που σουλατσάρανε στο μπαλκόνι μας, τα οποία πείραζα από περιέργεια. Που να ήξερα τότε πως αυτή μου η περιέργεια θα έδινε σιγά σιγά τη θέση της στην αγάπη που έχω σήμερα στα ζώα. Η αγάπη μου αυτή αντικατοπτρίζεται συχνά και στην βιβλιοθήκη μου. Οπότε σήμερα θα παρουσιάσω δύο βιβλία που καταπιάνονται με φιλοζωικά ζητήματα.

  Είναι Ιούλιος του 2013 και χαζεύω τους πάγκους σε τοπικό πανηγύρι, ώσπου βρίσκω έναν με επιγραφή ''Βιβλία 2 ευρώ''. ''Εδώ είμαστε'' σκέφτηκα. Ο πάγκος είχε πολλά βιβλία ποικίλης ύλης, άλλα καινούρια, άλλα μεταχειρισμένα, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, οπότε άρχισα τις ''ανασκαφές''. Εύρηκα! Εκεί, ανάμεσα στον χαμό βρισκόταν ένα βιβλίο που σκόπευα να αγοράσω εδώ και καιρό. Το αρπάζω μην μου το πάρει κανείς και δίνω τα 2 ευρώ, μη πιστεύοντας την τύχη μου.



  Το ''Γεννημένη ελεύθερη'' λοιπόν, της Τζόυ Άνταμσον, από εκδόσεις Ωκεανίδα, είναι η πραγματική ιστορία ενός λευκού ζευγαριού, του Τζωρτζ και της Τζόυ Άνταμσον, που κατοικεί στην Κένυα της δεκαετίας του '50. Ο Τζωρτζ είναι αρχιθηροφύλακας και φροντίζει για την επιβολή των νόμων και την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στη Βόρεια Επαρχία. Μια μέρα βρίσκουν δύο ορφανά λιονταράκια, στέλνουν το ένα σε ζωολογικό κήπο και κρατάνε το άλλο κοντά τους στον καταυλισμό τους στην Αφρική. Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή της Έλσας (του ορφανού λιονταριού) κοντά στους ανθρώπους, καθώς και την προσπάθεια να προσαρμοστεί και να μπορέσει να ζήσει χωρίς να εξαρτάται από αυτούς, στο φυσικό της περιβάλλον. Το κείμενο είναι σε μορφή ημερολογίου/απομνημονευμάτων, σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που το βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον από την αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο και σαφώς πιο ξεκούραστο. Περιλαμβάνει επίσης αρκετό φωτογραφικό υλικό της ζωής του ζευγαριού με την Έλσα. Είναι από τα βιβλία που θα ξαναδιάβαζα χωρίς δεύτερη σκέψη αφού το περιεχόμενο ήταν ό,τι ακριβώς ζητούσα, αν όχι περισσότερα!






  Είναι Ιούλιος του 2014 και ξαναχαζεύω στους πάγκους του τοπικού πανηγυριού, ψάχνοντας όμως τον συγκεκριμένο της προηγούμενης χρονιάς. Δεν απογοητεύτηκα. Ήταν και πάλι εκεί με καινούριο εμπόρευμα! Αφού επιδόθηκα στη γνωστή ανασκαφή , ξετρύπωσα άλλο ένα βιβλίο που είχα στη λίστα για αγορά.



  Το ''Στα χνάρια της ελπίδας-ένα πνευματικό ταξίδι'' είναι η αυτοβιογραφία της Τζέην Γκούντολ, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην μελέτη και προστασία των χιμπατζήδων. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αγγλία, ταξιδεύει στα 23 της χρόνια στην Αφρική για να μελετήσει τους χιμπατζήδες στο φυσικό τους περιβάλλον, δίπλα στον διάσημο ανθρωπολόγο δρ. Λούις Λίκι. Στο βιβλίο αποτυπώνονται οι δυσκολίες, οι φιλοσοφικές της ανησυχίες και η ζωή της ανάμεσα στους κοντινούς μας συγγενείς. Η Τζέιν Γκούντολ ηγείται σήμερα της παγκόσμιας περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής οργάνωσης ''Roots and Shoots'' που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, και δίνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια του κόσμου, προάγοντας την προστασία των χιμπατζήδων και του φυσικού τους περιβάλλοντος. Τέλος είναι από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν πάρει διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, χωρίς να είναι κάτοχος πτυχίου.



  Στα δύο αυτά βιβλία έχω ιδιαίτερη αδυναμία, όχι μόνο για την αναφορά τους σε θέματα που αφορούν τα ζώα, αλλά και γιατί το σκηνικό τους αποτελεί η Αφρική, την οποία κάποια στιγμή στη ζωή μου θα ήθελα να επισκεφθώ! Κλείνοντας θα ήθελα να εστιάσω στο γεγονός ότι και τα δύο έχουν εκδοθεί από την ''Ωκεανίδα'' , η οποία με λίγο ψάξιμο θα δείτε ότι περιλαμβάνει στις εκδόσεις της πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, που καταπιάνονται με ένα μεγάλο εύρος θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου