Social

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

His Dark Materials Trilogy


   Όσοι και όσες είστε fan του fantasy, δεν μπορεί να μην έχετε διαβάσει την τριλογία "His Dark Materials" aka "Η τριλογία του κόσμου" του Philip Pullman. Η σειρά αρχίζει με το "Αστέρι του Βορρά" που κυκλοφόρησε το 1995, συνεχίζει με τον "Άρχοντα των δύο κόσμων" το 1997 και τελειώνει με το "Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο", που πρωτοεκδόθηκε το 2000. Πρόκειται για μια coming of age ιστορία με πρωταγωνιστές την Lyra Belacqua και τον Will Parry, οι οποίοι προέρχονται από δύο διαφορετικά σύμπαντα.

   Το σύμπαν απ' όπου προέρχεται η Lyra και στο οποίο διαδραματίζεται το πρώτο βιβλίο, θυμίζει πολύ το δικό μας, μόνο που το ντύσιμο παραπέμπει στην Βικτωριανή εποχή και η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί τόσο, ώστε να υπάρχουν αυτοκίνητα ή αεροπλάνα. Οι "κάτοικοι" αυτού του σύμπαντος έχουν ο καθένας το προσωπικό του δαιμόνιο, δηλαδή ένα ζώο που ενσαρκώνει τον εσώτερο εαυτό τους και που αλλάζει μορφές μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία, όπου και κατασταλάζει σε μια μόνιμη μορφή.
   Η Lyra που έχει μεγαλώσει και ζει στην Οξφόρδη, μαθαίνει τυχαία για την ύπαρξη της Σκόνης, ενός παράξενου στοιχειώδους σωματιδίου το οποίο ερευνά ο Λόρδος Asriel. Αυτή η ανακάλυψη καθώς και η προσπάθειά της να βρει τον φίλο της Roger Parslow την οδηγούν σε μια περιπέτεια στον μακρινό Βορρά.
   Το σύμπαν απ' όπου προέρχεται ο Will και στο οποίο διαδραματίζεται κυρίως το δεύτερο μέρος της τριλογίας, είναι το δικό μας. Ο Will κυνηγημένος από κάποιους μυστηριώδεις άντρες, θα περάσει μέσα από ένα πέρασμα σε ένα άλλο σύμπαν στο οποίο θα συναντήσει την Lyra και μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν τον χαμένο πατέρα του.
   Στο τρίτο μέρος της τριλογίας, η ιστορία λαμβάνει χώρα ανάμεσα στα σύμπαντα.

   Την σειρά την άρχισα το 2000, όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει στην Ελλάδα ο "Άρχοντας των δύο κόσμων" αρχίζοντας από αυτό, αφού δεν ήξερα ότι πρόκειται για τριλογία. Αφού το διάβασα και ξετρελάθηκα, περίμενα υπομονετικά να κυκλοφορήσει και το "Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο" το 2002, και μόλις πριν 3 μήνες αγόρασα το "Αστέρι του Βορρά". Όταν ξεμπερδέψω με τα βιβλία που διαβάζω ήδη, έχω σκοπό να τα διαβάσω πάλι από την αρχή, με την σειρά αυτή τη φορά. Επίσης σε όσους έχουν δει μόνο την κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου μέρους, με πολύ μέτριες ως κακές κριτικές, προτείνω να την αγνοήσουν και να αρχίσουν το διάβασμα asap! Πρόκειται για το πιο επικό παραμύθι που έχω διαβάσει και δεν θα έπρεπε να υπάρχει βιβλιοσκούληκο που να μην έχει βουτήξει στον κόσμο αυτό του Philip Pullman!


4 σχόλια:

  1. Πράγματι, υπέροχη η τριλογία του Πούλμαν! Τα διάβασα κι εγώ πριν αρκετά χρόνια, μου άρεσε πάρα πολύ, η ταινία όντως δεν ανταποκρίνεται (φαντάζομαι γι' αυτό και δεν συνεχίστηκε και έγινε μόνο το πρώτο μέρος), παρόλα αυτά κι αυτή τη χάρηκα όταν την έβλεπα. Είναι must αυτά τα βιβλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να την ξαναδώ αλλά πρώτα θέλω να διαβάσω πάλι τα βιβλία! Το αστέρι του βορρά δεν το 'χω διαβάσει καν για να συγκρίνω!

      Διαγραφή
  2. Από τις αγαπημένες μου παιδικές σειρές! Όμορφα βιβλία, φοβερά καλογραμμένα που αξίζουν να διαβαστούν. Η ταινία θα συμφωνήσω πως ήταν αρκετά μέτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, ο χαρακτηρισμός "καλογραμμένα" είναι πολύ εύστοχος!

      Διαγραφή