Social

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ο Κλέφτης του Πάντοτε


  Κι ενώ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχα κάνει καμία πρόοδο με τον Κλέφτη του Πάντοτε, έκατσα και τον διάβασα μονορούφι μέχρι τις 3 το πρωί. Δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο, αφού ήταν τόσο ενδιαφέρον που δεν ήθελα να αφήσω ούτε μια σελίδα για την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για ένα σκοτεινό παραμύθι που λαμβάνει χώρα σε ένα μαγικό σπίτι, όπου τα πάντα είναι πιθανά, αρκεί να το ζητήσεις. Ένας παράδεισος για τα μικρά παιδιά, τα οποία φέρνει στο σπίτι ο πάντα χαμογελαστός Χάσκας, με την υπόσχεση ότι δεν θα βαρεθούν ποτέ. Όντως ξεκινάνε την ημέρα τους παίζοντας κάτω από τον ανοιξιάτικο ουρανό, τρώνε ό,τι πιο νόστιμο μπορούν να σκεφτούν και πάνε πάλι για παιχνίδι στον κήπο, μόνο που το μεσημέρι έχει έρθει πια το καλοκαίρι. Το απόγευμα θα ντυθούν με τρομακτικές στολές γιατί είναι το Halloween, ενώ το βράδυ θα μπουν στο σπίτι για να βρουν τα δώρα που επιθυμούσαν κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή θα φτιάξουν χιονάνθρωπο στον κήπο. Αργά τη νύχτα θα κοιμηθούν ήσυχα, γνωρίζοντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι ίδια και ακόμη καλύτερη. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο αθώα και ονειρικά όσο φαίνονται, και σύντομα το σπίτι και οι ένοικοι του θα αποκαλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο!
  Με αυτό το μικρό διαμαντάκι, ο Clive Barker κατάφερε να με αποζημιώσει μια και καλή! Όσο δεν μου άρεσε το Ημερολόγιο ενός δαίμονα, τόσο μου άρεσε ο Κλέφτης του Πάντοτε. Σχεδόν ξέχασα ότι το έχει γράψει ο συγκεκριμένος, τόσο μεγάλη διαφορά. Προς το τέλος μου θύμισε κάτι από Coraline του Gaiman. Η εικονογράφηση του ίδιου του Barker είναι υπέροχη και πολύ κοντά σε αυτά που θα φανταζόμουν χωρίς αυτήν. Κάτι μου λέει ότι θα ξαναπεράσω από πλατεία Κοτζιά να αγοράσω και το comic!


  Και κλείνω με μια νέα (ναι, κι άλλη) άφιξη. Μετά την απογοήτευση από το Παζάρι βιβλίου, αποφάσισα να αναζητήσω αλλού την Παναγία των Παρισίων και τελικά την βρήκα. Είναι των εκδόσεων Σμίλη, και έχει τόσο όμορφο εξώφυλλο, με μια ευχάριστη ύφη όταν το αγγίζεις.

  Η μόνη μου επαφή με την ιστορία, είναι η ταινία της Disney (η οποία έχει τα πιο υπέροχα τραγούδια στην ελληνική μεταγλώτιση), οπότε από αυτά που έχω ακούσει για το πρωτότυπο έργο, αναμένεται μεγάλη ανατροπή!

  Και για να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα αδιάβαστα που με περιμένουν...

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ο πολυάσχολος κόσμος του Richard Scarry


  Μια παιδική σειρά που έχει στιγματίσει τα παιδικά μου χρόνια και που αγαπώ πολύ μέχρι και σήμερα αποτελεί "Ο πολυάσχολος κόσμος του Richard Scarry"! Η σειρά προβλήθηκε από το 1994 μέχρι το 1997, πρώτα στο Showtime και έπειτα και στο Nickelodeon, είναι καναδέζικης/γαλλικής προέλευσης και στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτες (VHS) μαζί με το περιοδικό "Το παιδί μου κι εγώ". Αριθμεί 5 seasons με 65 συνολικά επεισόδια που μας παρουσιάζουν τις καθημερινές περιπέτειες των κατοίκων της Χαμογελαστής Πόλης ή αλλιώς Busytown, με πρωταγωνιστές τον γάτο Μουσμουλένιο και το σκουλήκι Σπίρτο! Ανάμεσα στα πεντάλεπτα περίπου επεισόδια, παρεμβάλλονται μικρά κλιπάκια με τον Σπίρτο και τον Μουσμουλένιο με τίτλο "Φαντάσου αυτό!" και "Παίξε με ασφάλεια!", τα οποία έχουν στόχο να πληροφορήσουν τα παιδιά για ενδιαφέροντα πράγματα και κανόνες ασφαλούς παιχνιδιού.


  Οι χαρακτήρες είναι απίθανοι και άκρως συμπαθητικοί! Θυμάμαι κάναμε σαν τρελά για τις κασέτες και τις βάζαμε συνέχεια. Πολλά ονόματα μου είχαν μείνει μετά από 16 χρόνια που είχα να παρακολουθήσω την σειρά: η Πόπη ο ιπποπόταμος, ο μαστρο-Αλέπος η αλεπού που ήταν ο μάστορας της Χαμογελαστής Πόλης, ο κύριος Φράπας το γουρούνι που έχανε συνέχεια το καπέλο του, η μαμά Γάτα που έφτιαχνε πάντα πολύ όμορφες πίτες και ο μπαμπάς Γάτος που του άρεσε το ψάρεμα! Μόλις βρήκα κάποια επεισόδια πριν μερικούς μήνες, έκατσα και τα παρακολούθησα πάλι με την ίδια ευχαρίστηση όπως τότε!

   Υ.Γ. Έκανα μια ανακατάταξη στα ράφια και τώρα ο Χάρι Πότερ έχει μια κατάδική του γωνιά!

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Endings and beginnings

  Το ταξίδι μου στην κοιλάδα των Μούμιν έλαβε τέλος χθες το απόγευμα. Είχα αφήσει αδιάβαστο το τελευταίο κεφάλαιο για να διαρκέσει λίγο παραπάνω η παραμονή μου στα δάση της Φινλανδίας, γιατί απλά δεν ήθελα να φύγω ποτέ! Το βιβλίο ήταν ένα μικρό αριστούργημα, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε εικονογράφηση. Ανάμεσα στις σελίδες του βρίσκονται κρυμμένα, μικρά μαθήματα ζωής, που σε κάνουν να αναθεωρήσεις το κοινό στο οποίο πίστευες ότι απευθυνόταν.

  "Στο τέλος ξέσπασε:
-Τι αξία έχουν όλα αυτά; Μπορείτε να πάρετε τη συλλογή μου και να την κάψετε στο τζάκι.
-Τι λες, Τελώνιο! είπε η Σνόρκα με φρίκη, αυτό θα ήταν φοβερό! Η συλλογή σου είναι η ωραιότερη συλλογή γραμματοσήμων του κόσμου!
-Αυτό ακριβώς, είπε το Τελώνιο απελπισμένο. Πάει, τελείωσε. Δεν υπάρχει γραμματόσημο κανονικό ή ελαττωματικό, που να μην το έχω σ'αυτή τη συλλογή. Ούτε ένα. Τι θα κάνω τώρα;

-Νομίζω πως άρχισα να καταλαβαίνω, είπε σκεφτικός ο Μούμιν-τρολλ. Δεν είσαι πια συλλέκτης, είσαι ιδιοκτήτης, κι αυτό δεν έχει τόσο γούστο.
-Όχι, είπε το Τελώνιο με απόγνωση, όχι και τόσο."

   "Ο Σνάφκιν άφησε το καπέλο στο πάτωμα, ανάμεσα στο τραπέζι και στην πόρτα της κουζίνας.
-Τώρα αποκτήσατε ξανά κάτι καινούριο για το σπίτι, είπε και χαμογέλασε κοροϊδευτικά.
  Ο Σνάφκιν δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει γιατί οι άλλοι ήθελαν να αποκτούν πράγματα. Αυτόν τον έφτανε να φοράει την παλιά φορεσιά που είχε από τότε που γεννήθηκε (ο Θεός ξέρει πότε και πως έγινε αυτό) και το μόνο δικό του πράγμα που δεν αποχωριζόταν ποτέ ήταν η φλογέρα του."
  Ανυπομονώ να διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς με τις περιπέτειες της οικογένειας Μούμιν-Τρολλ, σας συμβουλέυω να κάνετε το ίδιο!

  Και αφού άφησα πίσω μου την Φινλανδία, αποφάσισα να ταξιδέψω στη Μεγάλη Βρετανία παρέα με τον Χάρβεϋ Σουίκ. Ξεκίνησα σήμερα τον "Κλέφτη του Πάντοτε" από Clive Barker και μέχρι στιγμής είναι αρκετά ενδιαφέρον! Ο πρωταγωνιστής είναι ο 10χρονος Χάρβεϋ, ο οποίος δέχεται επίσκεψη από έναν ξένο που έρχεται πετώντας από το παράθυρο, και τον παροτρύνει να τον ακολουθήσει σε ένα μέρος όπου ποτέ δεν θα βαριέται. Αυτό το μέρος είναι ένα μεγάλο σπίτι όπου μαγικά και σκοτεινά πράγματα συμβαίνουν.
 Η εικονογράφηση είναι παρούσα σε αρκετές από τις σελίδες του βιβλίου και την έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Barker.





Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση!

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Έτοιμη για Φινλανδία!

Χθες τελείωσα το πλέον αγαπημένο μου "Γυμνή όπως γεννήθηκα". Κάθισα μέχρι τις 3 το πρωί αποφασισμένη να διαβάσω και την τελευταία σελίδα, καθώς το είχα αμελήσει κάποιες μέρες. Το βιβλίο με ενθουσίασε! Εκτός από το γεγονός ότι η Μαρία Αντουανέτα μοιραζόταν τις σκέψεις και τα συναισθήματά της μαζί μου, έμαθα και αρκετές λεπτομέρειες για την Γαλλία του 18ου αιώνα! Η Αντουανέτα είναι από τους, μετρημένους στα δάχτυλα, λογοτεχνικούς χαρακτήρες τους οποίους συμπάθησα τόσο πολύ (υπήρξε υπαρκτό πρόσωπο αλλά την έκρινα με βάση το βιβλίο, γι αυτό παραθέτω τον όρο "λογοτεχνικούς)! Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!

  Κι αφού άφησα πίσω μου τις Βερσαλλίες και το Παρίσι, ήρθε η ώρα να τραβήξω βόρεια. Με περιμένουν τα υπέροχα Μούμιν στα Φινλανδικά δάση, να μοιραστούν μαζί μου τις μαγικές τους περιπέτειες! Συντροφιά μου σε αυτό το ταξίδι, μια κούπα ζεστό τσάι και μια σοκολάτα!

  Εσείς τί διαβάζετε αυτόν τον καιρό;

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Fantasy, fantasy, fantasy

  Ευχάριστα νέα για τους απανταχού βιβλιοφάγους της Αθήνας και όχι μόνο! Άνοιξε τις πόρτες του χθες το 19ο Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου και τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών. Όσοι δεν είχατε χρόνο να το επισκεφθείτε μην απογοητεύεστε, θα μείνει ακλόνητο μέχρι τις 6 Μαρτίου, και μπορείτε να το επισκέπτεστε καθημερινά (και Κυριακές) 09:00 με 21:00! Με 500.000 βιβλία από 153 εκδοτικούς οίκους, και τιμές που αρχίζουν από 0,5 ευρώ, δεν θα φύγετε με άδεια χέρια!
  Σαν γνήσια βιβλιόφιλος, επιβαλλόταν να το τιμήσω με την παρουσία μου, κάτι που έγινε κιόλας από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Πήγα προετοιμασμένη για την υπεράριθμη προσέλευση κόσμου που φανταζόμουν ότι θα υπήρχε λόγω Κυριακής αλλά ευτυχώς δεν αντιμετώπισα κάτι εξωπραγματικό. Υπήρχαν άπειρα βιβλία όπως κάθε χρόνο, οπότε ένιωσα αισιόδοξη για τις δύο αγορές που είχα στο μυαλό μου πριν φτάσω. Βέβαια, πριν καν διανύσω την μισή έκθεση, είχα γεμίσει τα χέρια μου με βιβλία (δεν σκέφτηκα να πάρω καλάθι στην είσοδο) που ήθελα, και είχα αποφασίσει πριν φτάσω στο ταμείο να δω ποια από αυτά πραγματικά ήθελα πολύ. Τελικά κατέληξα σε τρία τα οποία δεν ήταν καν στην σωρό που κουβαλούσα. Τα βιβλία που την αποτελούσαν τελικά γύρισαν όλα στην θέση τους και αντικαταστάθηκαν από τα παρακάτω:
  Οι γιοι της αράχνης (Anansi Boys), Neil Gaiman, εκδόσεις Οξύ
Έχοντας ακούσει αρκετά καλές κριτικές για το συγκεκριμένο, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Gaiman μας έδωσε την Coraline και το Stardust, αποφάσισα ότι το ήθελα στη βιβλιοθήκη μου.


  Ο κλέφτης του πάντοτε (Τhe thief of always), Clive Barker, εκδόσεις Οξύ
Το συγκεκριμένο ήθελα να το πάρω καιρό, οπότε βλέποντάς το, δεν το πολυσκέφτηκα. Δίπλα ακριβώς είχε και την έκδοση σε κόμιξ, αλλά την άφησα για την επόμενη επίσκεψή μου -ναι, σκοπεύω να αγοράσω κι άλλα, δεν μου φτάνει το βουνό στο κομοδίνο με τα αδιάβαστα-!


  Ο τελευταίος μονόκερως (The last unicorn), Peter S. Beagle, εκδόσεις Anubis
Για το βιβλίο αυτό έχω ακούσει επίσης τα καλύτερα και έχω παρακολουθήσει την ταινία όταν ήμουν μικρή, από την οποία θυμάμαι μόνο το εξώφυλλο! Καιρός να την παρακολουθήσω πάλι όταν τελειώσω το βιβλίο!


  Το μόνο δυσαρεστο από την επίσκεψή μου στο Παζάρι Βιβλίου ήταν το γεγονός ότι δεν βρήκα τις δύο αρχικές μου επιλογές: το "Περηφάνεια και Προκατάληψη" και την "Παναγία των Παρισίων". Το πρώτο υπήρχε μόνο σε μια παλιά, δερματόδετη έκδοση, ενώ το δεύτερο δεν το βρήκα πουθενά!
  Θα επανέλθω με κριτικές για το καθένα ξεχωριστά μετά την ανάγνωσή τους, η οποία θα αργήσει ... "λίγο"!
Υ.Γ. Προσέλαβα μια μάγισσα να μου φυλάει τα βιβλία! Be afraid!

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Three movies and a book

  Αυτή η εβδομάδα ήταν αφιερωμένη σε ταινίες, και συγκεκριμένα εποχής! Παρακολούθησα πάλι το "The Duchess" και φυσικά την Μαρία Αντουανέτα. Έχοντας διαβάσει όμως το βιβλίο αυτή τη φορά, παρατήρησα ότι η ταινία είναι αρκετά "βιαστική" και παραλείπει κάποια στοιχεία που εν μέρει καταρρίπτουν τον μύθο της αδιάφορης προς τον λαό της, βασίλισσας. Η Sofia Coppola eστιάζει κατά κύριο λόγο στην δίχως μέτρο χλιδάτη ζωή στο παλάτι των Βερσαλλιών, με την οποία είχε ταυτίσει ο κόσμος το όνομα της Αντουανέτας, δείχνοντας όμως ότι ήταν προϊόν της αφέλειάς και χειραγώγησης της. Το βιβλίο ήταν υπέροχο, ευκολοδιάβαστο και άμεσο! Η ταινία αν και με μικρές παραλείψεις, παραμένει μια από τις αγαπημένες μου!

  Εκτός από τις δύο γνώριμες αυτές ταινίες, αποφάσισα να δω το "Περηφάνια και Προκατάληψη" και μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα τόσο πολύ, ώστε να θέλω να διαβάσω και το βιβλίο -μεγαλώνει δραματικά η λίστα-! Ζήλεψα τους χορούς τους και τις συναντήσεις για τσάι σε πανέμορφες πορσελάνες, τα ρούχα τους και τον κρυφό και γεμάτο δυσκολίες έρωτα της Ελίζαμπεθ και του Ντάρσι! Επίσης στα άμεσα σχέδια μου είναι και η παρακολούθηση της μίνι σειράς του BBC με τον αγαπημένο μου Colin Firth στον πρωταγωνιστικό ρόλο!

  Και για το τέλος κράτησα το καλύτερο! Διαβάζοντας την ανάρτηση του Βιβλιοσκούληκου για τα βιβλία των Μούμιν, με έπιασε η επιθυμία να αρχίσω κι εγώ την ανάγνωσή τους, αφού ήμουν φανατική τηλεθεατής της σειράς στην ΕΤ1! Ψάχνοντας λοιπόν σε διάφορα παλαιοβιβλιοπωλεία, στο τέλος κατάφερα να βρω το εξαντλημένο πια "Η οικογένεια Μούμιν-Τρολλ", της Τόβε Γιάνσον! Έχοντας εκδοθεί το 1980, αποτελεί την πρώτη γνωριμία με την οικογένεια Μούμιν που ζει στα δάση της μακρινής Φινλανδίας! Το βιβλίο περιέχει πολύ όμορφη εικονογράφηση και ανυπομονώ να το διαβάσω!





  Υ.Γ. Σε ένα κρυμμένο, μικρό cafe στο Παγκράτι, ήπια τσάι στο πιο όμορφο φλυτζάνι που έχω συναντήσει σε μαγαζί!

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Not much to say

  Η εβδομάδα αυτή δεν είχε τόσο διάβασμα όσο θα περίμενα. Διάβασα αρκετά το "Γυμνή όπως γεννήθηκα"-το οποίο δεν μπορώ να αφήσω απ'τα χέρια μου- και μερικά παραμύθια των αδελφών Grimm. Εκτός από αυτά τα δύο βιβλία, στο κομοδίνο μου έχω τα "Βιβλία του αίματος", "Η κακή αρχή" και "Η επιστροφή του Μέρλιν", για να μου θυμίζουν πόσα έχω ακόμα να συνεχίσω! Για να μην μιλήσω γι αυτά που έχω σκοπό να αρχίσω!


  Αυτήν την εβδομάδα είδα την ταινία "The theory of everything", που εστιάζει περισσότερο στην προσωπική ζωή του πασίγνωστου θεωρητικού φυσικού, κοσμολόγου και συγγραφέα Stephen Hawking, και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την νόσο της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, από την οποία πάσχει. Μου άρεσε πολύ μπορώ να πω, συγκινήθηκα και σε μερικά σημεία, αλλά το πιο συγκλονιστικό σε όλη την ταινία ήταν η ερμηνεία του πρωταγωνιστή Eddie Redmayne, που αξίζει το όσκαρ Α' ανδρικού! Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!

 Y.Γ. Πρέπει κάποια στιγμή να πάρω την απόφαση να ξεστολίσω!

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Things I love these days



  •  Την μηλόπιτα της μαμάς μου και μια κούπα ζεστό τσάι για να ξεκινήσει καλά η μέρα μου! Ένα πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε για μένα είναι ότι είμαι εθισμένη στο τσάι! Καθότι δεν πίνω καφέ, κάθε πρωί -και πολλές φορές και κάθε απόγευμα-, απολαμβάνω μια κούπα english breakfast, earl grey ή chai, με 1,5 κουταλάκι ζάχαρη και μια σταγονίτσα γάλα!

  • Το καινούριο μου βιβλίο που μου κρατάει συντροφιά το βράδυ! Αυτή τη στιγμή, η Μαρία Αντουανέτα μου διηγείται για την πρόσκληση σε τσάι από τις θείες του Δελφίνου, 3 μέρες μετά τον γάμο της!

  • Τον Benedict Cumberbatch! Έρωτας με την πρώτη ματιά στο "Imitation game", έρωτας με την δεύτερη ματιά στο "Sherlock", έρωτας με την 85.248.719.864.389η ματιά στα βιντεάκια στο youtube που κάθησα και παρακολούθησα με συνεντεύξεις και εμφανίσεις του!

What's not to love?
  • Τα παπούτσια μου, τα οποία αγόρασα τον Σεπτέμβριο και τα αγαπώ! Έχουν κάτι το βρετανικό και σχολικό, και τα φοράω σχεδόν κάθε μέρα!


  • Τη σειρά "Family Guy"! Έχοντάς την παραμελημένη για πάνω από χρόνο, μου την ξαναθύμισε η αδερφή μου τα Χριστούγεννα, οπότε πριν κοιμηθώ κάθε βράδυ, παρακολουθώ επεισόδια από την τρελή και απρόβλεπτη καθημερινότητα της οικογένειας Griffin!


  • Το old-but-gold παιχνίδι "Theme Hospital", στο οποίο αναλαμβάνεις τη θέση του manager ενός νοσοκομείου, και είσαι υπεύθυνος από την διαρρύθμιση και των εξοπλισμό των ιατρείων, μέχρι την λήψη αποφάσεων για θεραπείες και την πρόσληψη και απόλυση του προσωπικού! Στόχος είναι να πληρεί το νοσοκομείο σου κάποιες οικονομικές προϋποθέσεις, να έχεις καλή φήμη και να θεραπεύσεις έναν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών. Αν πετύχεις αυτό τον συνδυασμό, σου προσφέρουν θέση σε πιο απαιτητικά νοσοκομεία και αρχίζεις πάλι απ'το μηδέν!



  • Την ταινία "The SpongeBob SquarePants movie" (don't judge me), την οποία βλέπω συχνά και μου φτιάχνει την διάθεση! Περιμένω με ανυπομονησία την καινούρια κινηματογραφική μεταφορά του βυθού του Μπικίνι, "Τhe SpongeBob movie: Sponge out of water" καθώς είμαι μεγάλη φαν του Μπομπ Σφουγγαράκη!


  • Απ'την λίστα μου δεν θα μπορούσε -φυσικά- να λείπει ο ΥΠΝΟΣ!! Στην προηγούμενή μου ζωή θα πρέπει να ήμουν γάτα αφού, εκτός ότι τις λατρεύω, θέλω να κοιμάμαι με τις ώρες! Ακόμα και όταν ανοίγω τα μάτια μου, δεν ξυπνάω στ'αλήθεια. Μου παίρνει πάνω από μισή ώρα ξαπλωμένη στο κρεβάτι μέχρι να νιώσω έτοιμη να σηκωθώ!